Zpět na seznam článků
Peblog článek
Článek

Svatomartinské menu jako součást zdravého jídelníčku?

Svátek svatého Martina, tedy 11. listopad, je spojován především se spoustou dobrého jídla a pití. Předchází totiž adventu dříve postnímu období, na které bylo třeba pořádně se posilnit, protože na další hodování si lidé museli počkat až do Vánoc. Na klasickou svatomartinskou tabuli tedy patří jednak víno, které se podle zvyklosti otevírá poprvé až 11. listopadu v 11:11 hod., ale hlavně tradiční pečená husa. Říkáte si, že takové menu je v přímém rozporu se zdravým stravováním?

Jednou z nejčastějších zásad, kterou probíráme se svými klienty, je ta, že záleží hlavně na jídelníčku jako celku, a není proto potřeba striktně se vyhýbat všem nezdravým pokrmům. Pokud podobná jídla nemáte každý druhý den, není potřeba mít strach, že by to zhatilo vaši snahu o zdravý životní styl. Proto se o sváteční husu určitě nenechte ochudit a pořádně si ji vychutnejte! Zaručených klasických receptů existuje spousta, ale abychom vám ušetřili práci s hledáním, máme pro vás jeden vyladěný přímo od našich kuchařů a navíc obohacený o tipy nutričních terapeutů. Nemusíte se bát, že by byl složitý, naopak – zvládnete ho hravě! A nebyli bychom to my, kdybychom nepřidali i několik nutričních vychytávek, aby výsledné jídlo bylo přece jen o trochu lehčí a zdravější než stará klasika. Ale jestli je nakonec využijete, je jen na vás…

Recept je minimálně pro 4 osoby. Jako základ jídla budete potřebovat:

  • husu (cca 3 kg)
  • 2–3 jablka
  • 2 větší cibule
  • koření: kmín, badyán, hřebíček, sůl

Jak postupovat?

Rozpulte jablka, odstraňte jádřince, cibuli nakrájejte na čtvrtky a obojím naplňte husu až po okraj. Dovnitř přidejte ještě badyán a hřebíček. Husu okmínujte, pečlivě nasolte, vložte do velkého pekáče s trochou vody hřbetem nahoru a přiklopte. Pečte 3 hodiny v troubě vyhřáté na 160 °C. Během pečení husu několikrát otočte, aby se opekla z obou stran – pokaždé znovu přiklopte – předejdete tak vysušení masa. Občas také propíchněte kůži, aby mohlo vytékat sádlo. Počkejte, až se vyškvaří, a potom ho můžete odebírat, případně s ním husu znovu polévat.

Tip kuchaře:

Po 3 hodinách husu obložte rozmarýnem a dalšími jablky nakrájenými na dílky a zbavenými jádřinců a dejte péct na dalších 40 minut. Pečená jablka pak můžete použít na ozdobení jídla na talíři nebo do zelí pro lepší chuť.

Pokud nechcete přidávat další jablka, pečte 3 hodiny a 40 minut na stejnou teplotu a husu během pečení několikrát otočte.

V obou případech poté na 20–30 minut zvyšte teplotu na 180 °C a husu odkryjte, aby se vypekla pěkná, křupavá kůžička. Měkkou husu nechte před podáváním odpočinout.

Tip nutriční terapeutky:

Při pečení se snažte co nejvíce odebírat sádlo, které vytéká z kůže husy. Pokud husu pečete předem, vypečený tuk po zchladnutí šťávy ztuhne a je možné ho snadno odebrat. Toho určitě využijte a nebojte, tuk v jídle chybět zajisté nebude.

Před konzumací sundejte z husy kůži. Je to nejtučnější, a tedy i energeticky nejvydatnější část pokrmu. Ušetříte tím spoustu přijaté energie, které je v tomto jídle i tak nadbytek.

Když je husa hotová, je čas připravit zelí, které k ní bezpochyby patří. Na to budete potřebovat:

  • 1 menší hlávku červeného zelí (cca 1 kg nakrouhaného)
  • 1 velkou cibuli (100 g nakrájené)
  • 1–2 větší brambory
  • 2 lžíce řepkového oleje na orestování cibule
  • červený vinný ocet
  • cukr
  • koření: kmín, sůl

Jak postupovat?

Zelí a cibuli nakrájejte najemno a ze zelí odstraňte košťál. Cibuli zpěňte na oleji, přidejte zelí, cukr, vinný ocet, sůl a kmín. Jestli jste s husou pekli ještě další jablka, pokrájejte je spolu s cibulí (také z husy) a přidejte k zelí. Duste směs doměkka. Ke konci dušení přidejte najemno nastrouhanou syrovou bramboru a nechte ještě chvíli dusit. Brambora zelí hezky zahustí.

Tip nutriční terapeutky:

V klasických receptech se cibule zpění na sádle, takto s olejem si však připravíte zdravější variantu zelí s mnohem menším množstvím tuku. Navíc sádlo obsahuje nasycené mastné kyseliny, které na náš organismus nemají pozitivní vliv. O vhodném výběru tuku se můžete dozvědět víc třeba i v našich podcastech s tématikou technologie potravin nebo výživy. Přidejte tedy jen tolik oleje, kolik je nezbytně nutné na zesklovatění cibulky. Pokud se vám zelí začne přichytávat, podlijte ho malým množstvím vody, aby se mohlo dusit.

Ocet a cukr přidávejte postupně a snažte se o to, abyste cukru nemuseli přidávat velké množství. Zelí je samo o sobě velmi chutné, tak se zkuste nechat překvapit jeho chutí bez velkého množství dochucovadel.

Skoro celé jídlo je nyní již hotové, chybí jen příloha. A co by to bylo za svatomartinské menu bez knedlíku… Variant je hned několik. Bramborový, klasický kynutý, žemlový nebo třeba chlupatý. Co ale letos udělat změnu a zkusit knedlík jáhlový? Ten je nutričně hodnotnější a ještě s ním nebudete mít žádnou práci, protože ho objednáte z našeho eshopu a doma už jen ohřejete. K dokonalosti už chybí jen sklenka výborného svatomartinského vína… Dobrou chuť!