Zpět na seznam článků
Peblog článek
Článek

Dýňová sezóna v plném proudu

Říjen je měsíc ve znamení blížícího se halloweenu. A ať už patříte do skupiny lidí, kteří si jeho strašidelnou atmosféru užívají, nebo do té druhé, která ho vnímá pouze jako americký svátek a nijak ho neprožívá, určitě budete souhlasit s tím, že jedno je na tomto období skvělé – a to sezóna dýní. Ačkoliv třeba jablka seženeme v obchodě po celý rok, právě tento druh tykve bývá většinou k dostání právě jen na podzim, a tak je toho třeba pořádně využít! 

Obecně totiž platí, že sezónní zelenina a ovoce by měly být součástí našeho jídelníčku. Proč tomu tak je? 

  • Chuť: Jistě nám dáte za pravdu, že chuť čerstvě sklizených plodů je naprosto nesrovnatelná s těmi, které cestují přes celý svět nebo dlouho dozrávají někde ve skladu. 
  • Pestrost jídelníčku: Každá potravina obsahuje jiné živiny a jejich množství. Čím pestřejší máme jídelníček, tím vetší spektrum jednotlivých živin, vitaminů a minerálních látek pokryjeme. Dýně je bohatá na betakaroten, ale obsahuje také větší množství draslíku.  
  • Vyšší nutriční hodnota: Při převozu a dlouhodobém skladování často dochází ke ztrátě některých prospěšných vitaminů a antioxidantů, proto může být sezónní zelenina a ovoce pro naše zdraví prospěšnější. 
  • Cena: A v neposlední řadě hraje roli i finanční stránka. Sezónní ovoce a zelenina bývají v daném období zpravidla levnější, tak proč toho nevyužít? 

Ačkoliv mnoho z nás má dýně jistě spojené právě s halloweenem, kdy se vydlabávají do různých tvarů, není to jejich jediné využití. V kuchyni se s nimi dá přímo kouzlit. Hodí se totiž jak do slaných pokrmů, tak i na sladké pečení. Ze slaných se určitě vyplatí zkusit dýňovou polévku, rizoto nebo třeba salát s pečenou dýní, ze sladkých jen těžko odolat dýňovému cheesecaku. My pro vás dnes máme recept na jednoduché, ale výborné dýňové rizoto.  

Suroviny na 4 porce:

  • cibule (1 menší ks) 
  • řepkový olej (2 lžíce) 
  • kulatozrnná rýže (350 g)
  • bílé víno (1,5 dcl)   
  • vývar  
  • balkánský sýr (80 g) 
  • dýně (1 menší) 
  • šalvěj, sůl, pepř  

Postup:

Dýni očistíme, odstraníme slupku a nakrájíme na malé kostičky. Ty naklademe do pekáčku, přidáme trochu oleje, sůl, pepř a šalvěj. Pečlivě promícháme a pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut. V hrnci s trochou oleje krátce orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidáme několikrát propláchnutou rýži a promícháme. Zalijeme trochou vína a necháme vyvařit. Poté k rýži postupně přiléváme vývar, dokud není měkká a nemá požadovanou konzistenci. Nakonec do rizota vmícháme upečenou dýni a balkánský sýr. V případě potřeby dochutíme. 

A jaké máte vy oblíbené recepty z dýní?